Egyik ügyfelünk a napokban jelezte, hogy egy furcsa dolgot vett észre az adófolyószámláján, miszerint a kata tartozására kapott egy újabb sort, hogy “COVID-19 pótlékmentes részletfizetés” és a felhalmozott tartozás ki lett egyenlítve mínusszal.

Felhívtuk a NAV folyószámla osztályát, ahol azt a tájékoztatást kaptuk, hogy nem tudják, hogy ez micsoda, de minden olyan vállalkozónál ez szerepel, akiknek március 31-én 100.000 Ft-ot meghaladó tartozása volt a folyószámlájukon. Arra a kérdésünkre, hogy ezt akkor most elengedték, vagy később kamattal/kamat nélkül kell visszafizetni (ahogy mi feltételezzük a nevéből adódóan) nem tudtak válaszolni a NAV-nál.

Az esetben a csavar, hogy ügyfelük január óta szünetelteti a katás vállalkozását, így fel sem kellett volna nála számítani a havi 50.000 Ft-ot! Hiába adtuk be havonta a megfelelő ‘T101E nyomtatványt, ahol jeleztük a szüneteltetést, azt teljesen figyelmen kívül hagyják már hónapok óta, sajnos nem csak nála. Több ügyfelünk esetében még panaszt is tettünk, amire ugyancsak semmi reakció a NAV részéről.

Ilyen esetekben kifejezetten olyan érzésünk van itt, az irodában, hogy szembe széllel kell hajóznunk egy olyan hajóversenyben, amiben csak mi tartjuk be a szabályokat, de a bírák, rendezők nem!

Természetesen a “COVID-19 Pótlékm. részletfiz.” ügyében hivatalos NAV-os állásfoglalást fogunk kérni, mert feltételezéseink szerint ez ki fog hatni évekig az ügyfeleink adófolyószámlájára, tartozásaira, életére, és mi szeretnénk felkészültek lenni a jövőre nézve.

Szerző: |2020-04-15T15:54:43+00:00április 15th, 2020|Kategória: sztorik|Címkék: , , , , , , , , |