Nemzetközi számlázás és áfa – hol és hogyan kell?

Kezdjük ott, hogy nem mindegy, hogy mit értékesít a vállalkozásod. Lehet szolgáltatást vagy terméket értékesíteni, és ez hatással van a számlázásra is.

Magyarországon választhatsz áfakörös vagy alanyi mentes áfát, amikor elindítod a vállalkozásodat, de érmes a választásnál figyelembe venni, hogy az áfabevallással nemzetközi szinten mindig foglalkozni kell. Egy fontos szabály van, amit mindig észben kell tartani: mindig a vevő fizeti az áfát! Arról sem érdemes megfeledkezni, hogy egy nemzetközi ügyletnél te is lehetsz vevő, gondolj csak bele a Facebook vagy Google hirdetési költségbe.

Számlázáskor:
Ha a vevőd EU-n kívüli (mindegy, hogy magánszemély vagy vállalkozás), vagy közösségi adószámmal (EU-n belül) rendelkező vállalkozás, akkor mindenképpen áfa területi hatályán kívüli áfakóddal kell a számlát kiállítanod. Ez nem fog beleszámítani az alanyi mentes határba, de áfabevallásban jelezni kell.
Magyarországi számlázásnál a magyarországi szabályok szerint kell a számlát kiállítanod, így alanyi mentesként vagy pedig plusz áfa felszámításával!
Ha a vevőd magánszemély az EU-n belül, és te már átlépted a vállalkozásoddal az EU-ba kiszámlázott 10.000 €-s összeghatárt vagy eleve szolgáltatást számlázol, akkor a vevőd szerinti tagország áfáját kell a számládra írni. 
Amikor Magyarországra vagy OSS összeghatár alatt számlázol magánszemélynek az EU-ban, akkor a számlázásnál a magyarországi szabályok szerint kell a számlát kiállítanod!
Az OSS felülete a következő linken érhető el:
Egységesen az összes EU-s értékesítés (vagyis nem tagországonként, hanem összevontan) 10.000 € (2019-ben rögzített forint-euró árfolyam szeirnt 3.139.000 Ft) felett és szolgáltatás nyújtások esetén már az első számlától az OSS portálon belül kell regisztrálni, és negyedévet követő hónap utolsó napjáig teljesíteni a bevallási kötelezettséget. A regisztrációt egyszerűen a vállalkozás ügyfélkapujával/cégkapujával lehet megtenni. Az OSS egy olyan egyablakos EU-s áfa miatt létrehozott platform, ahol ezt a kötelezettséget -egy ablakon belül-  lehet bevallani, megfizetni, a különböző tagországok szerinti áfakódokat megnézni. 

 

Erről egy személyes konzultáció keretén belül bővebben is beszélni szoktunk, így ha érdekel a tanácsadás, akkor foglalj időpontot a honlapunkon.