Egy webshop, ami dropshipping szolgáltatással szeretne értékesíteni termékeket számlázási szempontból elég kacifántos szabályokhoz kell, hogy tartsa magát. Nem mindegy, hogy honnan szerzi be az árut, ki veszi meg, és ki juttatja el a vevőhöz. Bizonyára érdekel téged is a webshop működése, különben nem olvasnád e sorokat, így ebben a kacifántos halmazból igyekszünk valami rend félét varázsolni, de ehhez ismerni kell, hogy mi után adózunk, mikor kell áfát fizetni és felszámítani.

Ezt négy fajta szempontból vizsgálhatjuk:

1.) EU-n belüli termékbeszerzés alanyi mentesként évi 2,5 MFt-ig a számlán szereplő tagország áfáját kell fizetni, míg áfásként a számla áfa tartalma 0 Ft! Vagyis olcsóbban tudsz áfásként terméket beszerezni az EU-ból.
2.) a) EU-n belüli értékesítésnél, ha te áfás vagy és a vevő…
– … magánszemély, akkor simán hozzáadod az magyar áfát a számlához (+27%)
– … vállalkozás, akkor jelzed a vevődnek, hogy az EU-s törvények alapján az áfát neki kell a tagországában megfizetnie, és áfa mentesen állítod ki a számlát.

2.) a) EU-n belüli értékesítésnél, ha te áfa mentes vagy, akkor nincs szükséged közösségi adószámra, és áfa mentesen állítod ki a számlát.

3.) Harmadik országbeli (pl: USA) értékesítésnél, ha áfás vagy és a vevőd…
– … magánszemély, akkor simán hozzáadod a 27% áfát
– … vállalkozás, és bizonyítottan elhagyta a termék az EU-t, akkor 0% az áfatartalom, egyéb szöveg nem kell.
– ilyenkor levonható a beszerzett árunak az áfája! (Vagyis itt is jobban jársz az áfás státusszal, mint az áfa mentessel!)
(Áfa mentes értékesítésnél áfa mentes számlát állítasz ki, akárcsak itthon.)
4.) Harmadik országból (pl: Kína) beszerzésnél mindig ki kell fizetni a vámot, és az áfát, de az áfát, ha áfás vagy, akkor le lehet vonni. A vámfizetésre van egy egészen jól összeszedett cikkünk, amit belinkelek: https://retcon.hu/webshop-es-a-vam/
Amennyiben sikerült érthetően elmagyarázni ezt a nehéz témát, és tudtunk abban segíteni, hogy jól állítsd ki a számlát a webshopodból, de további kérdéseid vannak a témával kapcsolatban, úgy hívj minket egy konzultációs időpontért, vagy foglalj online: https://retcon.hu/webshop-tulajdonosoknak/