Kértünk NAV-os állásfoglalást a személyszállítókra vonatkozóan, hisz először úgy látszott, hogy ők is kapnak kata kedvezményt, hisz az ő piacuk is 0-ra esett vissza, majd egy későbbi rendeletben már csak a taxisokat említették tételesen. A keresetünkre a válasz:

Tisztelt Ügyfelünk!

A koronavírus világjárvány nemzetgazdaságot érintő hatásának enyhítése érdekében szükséges azonnali intézkedésekről szóló 47/2020. (III. 18.) Korm. rendelet 5. §-a nem tartalmazza a levelében írt tevékenység megjelölést, csak a „személyszállítási szolgáltatást végző” kitétel szerepel a jogszabály szövegében.

A koronavírus világjárvány nemzetgazdaságot érintő hatásának enyhítése érdekében szükséges azonnali intézkedésekről szóló 47/2020. (III. 18.) Korm. rendelet közterhekkel kapcsolatos részletszabályairól és egyes új intézkedésekről szóló 61/2020. (III. 23) Korm. rendelet 1. § (8) bekezdése pontosítja a korábbi Kormányrendeletben foglalt tevékenységi kört, illetve kiegészíti további tevékenységekkel. A tevékenységi körök felsorolása tételes, és nem példálózó jellegű, így kiterjesztően értelmezni nem lehet.

A fentiek alapján tehát a levelében említett “Egyéb M.N.S. Szárazföldi Személyszállítás” nem tartozik a tételes adó megfizetése alól mentesített KATA-s tevékenységek közé.

A válaszlevélben részletezettek szakmai véleménynek minősülnek, kötelező jogi erővel nem bírnak.

Tisztelettel:

Nemzeti Adó- és Vámhivatal

Központi Irányítás

Ügyfélkapcsolati és Tájékoztatási Főosztály

Összefoglalva tehát: a sima személyszállítók belefulladhatnak a semmibe, akkor se kapnak kedvezményt, hiába érinti őket IS a vírus által gerjesztett gazdasági válság.