Jelenleg Magyarországon lehet társas vállalkozásban gondolkodni, amikor többed magaddal összeállsz, és lehet egyénileg vállalkozni, amikor senki másnak nem engedsz beleszólást a vállalkozásodba (az Adóhatóságot leszámítva).

Kezdjük ott nagyon leegyszerűsítve ezeknek a vállalkozási formáknak az összevetését, hogy milyen eszközzel dolgozol: autóval. Ha társas vállalkoznál (Bt, Kft, Zrt, Nyrt), akkor cégautóadót kellene utána fizetni, kb havi 8-33.000 Ft között, akár elszámolsz költséget, akár nem. Ezt negyedévente kell fizetni, bevallani. Ezzel szemben egyéni vállalkozóként, akkor mentesülsz a cégautóadó alól, ha nem számolsz el rá költséget, vagy átalányadózást választasz. Mi a másik erőforrás, amit a taxizáshoz használsz? Te magad vagy, mint sofőr. Vagyis legalább egy autó és legalább egy sofőr nélkül nem működne a taxizás. Jelentsük ki, hogy nem foglalkoztatsz alkalmazottat, így saját magad vagy a sofőr és a vállalkozó is. Ebben az esetben bármilyen vállalkozási formában utánad járulékokat kellene fizetni és adózni, kicsivel többet, hisz a saját munkavállalód lennél, így ezek a terhek havonta függetlenül a bevételedtől kötelezően 75-130.000 Ft között mozognának (személyes hátteredtől függően). Kivéve a katás adózási módban, ahol a járulékok helyett főállásban csak 50.000 Ft-ot kell fizetni! A katát választhatja egyéni vállalkozó és Bt is, de utóbbi esetben kell valaki, akivel összeállsz, és oda a függetlenséged. Mi marad tehát? Egyértelműen a független egyéni vállalkozás, és azon belül a katás adózás, mellyel havonta minimum 25.000 Ft-ot tudsz spórolni akármelyik másik vállalkozási- és adózási formához képest.

Amennyiben további kérdéseid vannak, úgy keresd irodánkat a https://retcon.hu/taxisoknak/ oldalon, vagy hívd a +36 1 706 1355-ös telefonszámon, és egyeztess egy konzultációs időpontot. Taxisoknak 2019-ben még ingyenes az első két órás tanácsadás, 2020-tól összesen 10.000 Ft-ba kerül ugyanez a két órás tanácsadás, melyet jóváírunk az első hónap könyvelési díjából, ha szerződsz velünk, úgyhogy tulajdonképpen ingyen van.