Elrontott számla – Mi a teendő?

Sztornózzunk, vagy elég a helyesbítés?

Helyesbítés

A számla tartalmában történt elírást egy újabb számla kiállításával módosíthatjuk, mely hivatkozik az érintett számla sorszámára, valamint ellentétes (mínuszos) előjellel tartalmazza az eredeti számla tételeit, ha azokat szeretnénk javítani. Ilyenkor egy új számlát kell kiállítani, ami tartalmilag helyesbíti a korábbi számlát, ezt hívjuk helyesbítő számlának. Ezen kívül bármi módosítható a számlán vagy bármilyen új adattal (pl. új tétel a számlán) kiegészíthető. A helyesbítő számla végösszege azt az összeget jelenti, amit az eredeti számla értékén felül még a vevőnek fizetni kell. Amennyiben itt mínuszos összeget lát, az azt jelenti, hogy a vevő az eredeti számla alapján többet fizetett, így abból neki vissza kell téríteni a feltüntetett összeget (akár egy utólagos engedmény miatt). 0 Ft végösszegű lesz a helyesbítő számla, ha nem érintette az eredeti számla összegét, csak valamilyen formai hiba, kiegészítés lett javítva, hiszen az eredeti számla végösszegén túl a vevőnek már nem lesz fizetni valója. Ilyen hiba például a vevő nevének, címének az elírása.

Sztornózás

Egy korábban kiállított számlát akkor kell sztornózni (érvényteleníteni), ha – számviteli értelemben – minden szempontból törölni kell az eredeti számlát, amire ugyebár nincs jogilag, számvitelileg lehetőség. A számla sztornózása (érvénytelenítése) gyakorlatilag egy teljesen új számla kiállítását jelenti – hasonlóan a helyesbítő számlához – , ami tartalmát illetően minden szempontból megegyezik az eredeti számlával, de ellentétes (mínuszos) előjellel kerül kiállításra. Nagyon fontos, hogy a stornó számla teljesítési dátumának meg kell egyeznie a stornózni kívánt számla teljesítési dátumával! A stornózás bármikor elvégezhető, akár hetekkel vagy hónapokkal az eredeti számla kiállítása után is, így a stornó számla kelte természetesen eltérhet a stornózni kívánt számla kelte dátumától. A stornó számla az eredeti számla sorszámára hivatkozik, és később jobban követhető, ha a stornó számlára rá van írva, hogy milyen okból volt szükség a számla érvénytelenítésére.

Mind a két esetben fontos szabály, hogy ha…

1.) …az eredeti számla végösszege a javítás folyamán megnő, akkor a beadott áfabevallást (lezárt áfa időszak esetén) ön-revíziózni kell, és a különbözetet mihamarabb be kell fizetni az államnak, valamint önellenőrzési pótlékot is fizetni kell.

2.) …az eredeti számla végösszege a javítás folyamán csökken, akkor azt elég a következő áfabevallásban feltüntetni.

3.) …kiállításra került az új számla, mely az eredetit igyekszik valamelyik módon kiegészíteni, akkor csak az eredeti számlával együtt érvényes, ezért mindkét számlát oda kell adni a vevőnek, hiszen számviteli szempontból a két számla (és azok tételeinek) együttes értéke kerül be a könyvelésbe.

Természetesen mi, a Retcon Kft.-nél azért dolgozunk, hogy ilyen kérdésekben testreszabottabb megoldásokkal tudjunk Önnek segíteni. Kérdéseivel, szolgáltatásainkkal kapcsolatban keressen minket bizalommal ELÉRHETŐSÉGEINKEN!

Szerző: |2018-03-08T12:40:15+00:00szeptember 19th, 2017|Kategória: Egyéb|Címkék: , , |